Πώς να αποκτήσετε το χαμόγελο των σταρ!

27 Σεπ 2017

Πώς να αποκτήσετε το χαμόγελο των σταρ!

Τι προσδιορίζουμε με τον όρο “τέλειο χαμόγελο”;

Σήμερα λοιπόν, όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιδιώκουν να φαίνονται ομορφότεροι και νεώτεροι. Κατακλυζόμενοι από εικόνες λαμπερών και αψεγάδιαστων χαμόγελων ηθοποιών και παρουσιαστών δημιουργείται η απορία, η ανάγκη και η επιθυμία για την απόκτηση ενός παρόμοιου χαμόγελου. Όλοι θέλουν να έχουν δόντια σαν μαργαριτάρια!

Η αισθητική οδοντιατρική έρχεται να ικανοποιήσει αυτήν την ανάγκη με πληθώρα λύσεων, προτείνοντας στον ασθενή το κατάλληλο σχέδιο θεραπείας, αξιοποιώντας διαφορετικές τεχνικές, υλικά και μεθόδους κατά περίπτωση.

Όλοι προσέρχονται στον οδοντίατρο τους και ζητούν λευκά δόντια, το θέμα όμως είναι πόσο λευκά;

Με τη λεύκανση και με τις όψεις πορσελάνης ή τις όψεις σύνθετης ρητίνης είναι δυνατόν να πετύχουμε ένα χρώμα δοντιών φυσιολογικά λευκό έως και επιθετικά λευκό (bleaching white).

Το πολύ λευκό χρώμα των δοντιών (επιθετικά λευκό), που βλέπουμε συχνά στους ‘stars’ της τηλεόρασης και του κινηματογράφου είναι εντυπωσιακό, τραβάει τα βλέμματα, υποτίθεται ότι προσδίδει status, αλλά είναι και επικίνδυνο, καθώς το αποτέλεσμα αφενός δεν είναι ποτέ απόλυτα φυσικό και αφετέρου αρκετές φορές αγγίζει τα όρια του αστείου.

Το χρώμα των δοντιών διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και κυμαίνεται σε γκριζωπές ή κιτρινωπές αποχρώσεις του λευκού. Διαφέρει από δόντι σε δόντι μέσα στο ίδιο στόμα, αλλά και από περιοχή σε περιοχή του ίδιου δοντιού. Η αδαμαντίνη (το λεγόμενο σμάλτο) και η οδοντίνη, οι δύο δομικές ουσίες του δοντιού, δίνοντας η πρώτη διαφάνεια και η δεύτερη ελαφρώς κιτρινωπό αδιαφανές χρώμα , συνδυάζονται μοναδικά και έτσι προκύπτει το χρώμα του κάθε δοντιού.

Το χρώμα αυτό μπορεί να βελτιωθεί με τη λεύκανση, οι υπερβολές όμως καλό είναι να αποφεύγονται. Η λεύκανση πρέπει να είναι ελεγχόμενη και ομοιόμορφη σε όλα τα δόντια. Επιπλέον, ο επιθυμητός στόχος-χρωματικός τόνος δοντιού θα πρέπει να
έρχεται σε αρμονία με το χρώμα της επιδερμίδας του ατόμου, την ηλικία και την εμφάνιση του.

Ας μην ξεχνάμε ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι. Παρατεταμένη και επαναλαμβανόμενη χρήση λεύκανσης πέραν του επιτρεπτού ορίου προκαλεί αφυδάτωση στα δόντια, όψη κιμωλίας, εύθραυστη αδαμαντίνη, έντονες ευαισθησίες και πόνο και πιθανά χημικά εγκαύματα των ούλων. Μάλιστα σε κάποιες χώρες, όπως στην Αγγλία, έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία λευκαντικών υψηλής περιεκτικότητας οξέως για λεύκανση στο σπίτι και αυτό οφείλεται σε λανθασμένη και υπερβολική χρήση που οδήγησε σε μία τάση υστερίας.

Καμία μέθοδος λεύκανσης δε χαρίζει τις bleaching white αποχρώσεις που βλέπουμε στα ΜΜΕ. Τα φώτα που πέφτουν πάνω στα πρόσωπα αυτά και η επεξεργασία της φωτογραφίας στον ηλεκτρονικό υπολογιστή κάνουν το χρώμα να φαίνεται απόλυτα λευκό, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι. Επίσης σε αρκετές περιπτώσεις πρόκειται για χαμόγελα με προστομιακές όψεις πορσελάνης ή σύνθετης ρητίνης (veneers) , αλλά και εδώ πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο, μέτρο στις προσδοκίες των ασθενών και μέτρο ως προς τη φυσικότητα της οδοντιατρικής αποκατάστασης.

Το ιδανικό λοιπόν ποιο είναι; Ένα χαμόγελο φυσικά λευκό, πολύ πιο ασφαλές,που δεν προκαλεί, χαρίζει νεότητα και προσδίδει μία εικόνα υγείας. Υγεία δεν είναι μόνο η απουσία ασθένειας και πόνου. Είναι η πνευματική, ψυχική και σωματική ευεξία.

Επομένως, η φροντίδα της εμφάνισης μας, συνεπώς και των δοντιών μας, είναι μία αναζωογονητική διαδικασία και μία θεμιτή επιδίωξη. Ένα αστραφτερό και αυτόχρονα φυσικό και αληθινό χαμόγελο έχει εξάλλου και θετικές προεκτάσεις στην κοινωνική και επαγγελματική μας δραστηριότητα.

Τι ζητάνε περισσότερο στην Ελλάδα; (πχ. Λεύκανση, προσθετικές, κούπες κτλ?)

Στην Ελλάδα η συνηθέστερη αισθητική παρέμβαση που ζητείται από τον οδοντίατρο είναι η λεύκανση & η άμεση αισθητική αποκατάσταση των 6 προσθίων δοντιών στην άνω (πιο συχνά) & κάτω γνάθο. Σε νεαρότερες ηλικίες, μετά τη λεύκανση, για μεγαλύτερη λάμψη του χαμόγελου, ζητείται η τοποθέτηση ενός μικρού ζιργκόν (strass)

Τι ηλικίες κυρίως απασχολεί το συγκριμένο ζήτημα;

Η αισθητική οδοντιατρική δεν έχει ηλικία & για αυτό τα τελευταία χρόνια έχει προωθηθεί πάρα πολύ η αντιγηραντική οδοντιατρική (anti aging dentistry). η οποία αντιμετωπίζει εντυπωσιακά βασικά σημάδια γήρανσης όπως:

  • Υποχώρηση των ούλων
  • Διάβρωση του σμάλτου των δοντιών
  • Ευαισθησίες στα εξωτερικά ερεθίσματα (κρύο-ζεστό)
  • Απώλεια λευκότητας
  • Απώλεια δοντιών κ.α.

Όλα αυτά αντιμετωπίζονται με αισθητικές παρεμβάσεις όπως: περιοδοντική θεραπεία, πλαστική ούλων, αύξηση του μεγέθους άνω και κάτω χείλους αν κρίνεται απαραίτητο, εξάλειψη ρινοπαρειακών αυλάκων (γραμμές γέλιου) & μείωση ρυτιδών άνω χείλους (κυρίως σε καπνιστές/τριες) με υαλουρονικό οξύ.

Η δική μας παρέμβαση παίζει σημαντικό ρόλο προκειμένου να μη χαθούν οι φυσικές γραμμές του προσώπου καθώς και η φυσική έκφραση του ασθενούς κατά τη διάρκεια της ομιλίας και του γέλιου.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το χρώμα των δοντιών μας και την κατάσταση τους; (πχ κάπνισμα, κρασί, καφές?) Υπάρχει κάτι που πρέπει να αποφεύγεται;

Οι πιο επιβαρυντικοί παράγοντες δυσχρωμίας των δοντιών μας είναι το κάπνισμα όλων των ειδών (τσιγάρα, πούρα, πίπα), η κατανάλωση καφέ & ροφημάτων με χρωστικές όπως το μαύρο & το πράσινο τσάι & λιγότερο το κόκκινο κρασί.
Επίσης η κατανάλωση χυμών απο όξινα φρούτα (γρέιπ φρουτ, λεμόνι, πορτοκάλι) χωρίς μετά να απομακρύνονται με βούρτσισμα ή στοματόπλυμα ή έστω χρήση τσίχλας προκειμένου να μειωθεί η οξύτητα στην περιοχή του στόματος, προκαλεί διαβρώσεις στην επιφάνεια των δοντιών (αδαμαντίνη) πράγμα το οποίο διευκολύνει την φιλοξενία των χρωστικών στις επιφάνειες των δοντιών.

Αν κάποιος θέλει ένα εκτυφλωτικό λευκό θα το κάνετε ή θα προσπαθήσετε να είναι ποιο κοντά στα δικά του μέτρα;

Ο σύγχρονος οδοντίατρος που χρησιμοποιεί την αισθητική οδοντιατρική πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη του, την αρμονία που έχει επιλέξει η φύση για τον καθένα. Αυτό διατηρεί την ιδιαιτερότητα, εξατομικεύοντας την αισθητική επέμβαση με οδοντιατρικά υλικά, ώστε ο στόχος να επιτυγχάνεται με σεβασμό στην φυσική ισορροπία καθώς και στην αυθεντική έκφραση του προσώπου.

Για τους λόγους αυτούς η επιλογή τόσο του χρώματος όσο και του σχήματος των δοντιών θα πρέπει να εναρμονίζεται με:
1) Τα χρώματα του ασθενή (ξανθός ή μελαχρινός)
2) Το χρώμα του δέρματος
3) Το σχήμα των χειλιών.
4) Το σχήμα το προσώπου.
5) Πχ: Πολύ μεγάλα και πολύ λευκά δόντια δεν θα ταίριαζαν σε μια μικροκαμωμένη με λεπτό πρόσωπο μελαχρινή-μελαμψή γυναίκα.
Σε περίπτωση που ο ασθενής επιμένει σε κάτι υπερβολικό ή αφύσικο και αν δεν πειστεί από τις σωστές υποδείξεις του οδοντίατρου, ο οδοντίατρος μπορεί να προχωρήσει σε μια δοκιμαστική παρέμβαση (η οποία γίνεται πολύ γρήγορα με προσθήκη λευκών ρυτινών στα δόντια) προκειμένου να δει και μόνος του ότι είναι λάθος να επιμένει.

Το κόστος για ένα hollywoodιανό χαμόγελο είναι αποτρεπτικό; Και κατά πόσο η κρίση σας έχει επηρεάσει ;

Η αισθητική οδοντιατρική έχει γίνει μέρος της κλασικής οδοντιατρικής, αρκεί φυσικά ο ο οδοντίατρος να είναι γνώστης των σύγχρονων τεχνικών, καθώς ο χρόνος παρέμβασης έχει ελαχιστοποιηθεί & το κόστος είναι αρκετά χαμηλό και προσιτό. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα αρκούν πολύ μικρές παρεμβάσεις (κυρίως στα πρόσθια δόντια) και το αποτέλεσμα είναι θεαματικό.

Σοφία Λουκέρη
Χειρούργος – Οδοντίατρος
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Τμήμα Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής
Εθνικής Αντιστάσεως 84Α, 152 31, Χαλάνδρι
Πληροφορίες / Ραντεβού: 210.6713457