Πλαστική Ούλων

Τι είναι και πότε χρειάζεται η Ουλοπλαστική;

Οι περισσότερες θεραπείες που απαιτούν ουλοπλαστική, είναι ουλεκτομές κατά τις οποίες ο οδοντίατρος αφαιρεί χειρουργικά ένα τμήμα ιστού των ούλων γύρω από τα δόντια.

Η πλέον συχνή επέμβαση ουλοπλαστικής στα πλαίσια της αισθητικής οδοντιατρικής είναι η ‘επιμήκυνση μύλης’ και η διόρθωση της εμφάνισης ασθενών με ‘ουλικό χαμόγελο’ (gummy smile). Ως ‘ουλικό χαμόγελο’ χαρακτηρίζεται η υπερβολική υπερανάπτυξη των ούλων με αποτέλεσμα όταν χαμογελούμε να είναι ορατή δυσανάλογα μεγάλη επιφάνεια ούλων σε σχέση με αυτή των δοντιών. Σε αυτή τη περίπτωση τα δόντια φαίνονται μικρότερα και αφύσικα, και ο ασθενής αποφεύγει να χαμογελάσει.

Η υπερβολική ανάπτυξη των ούλων μπορεί να οφείλεται σε ποικίλες αιτίες, με συνηθέστερη τα προβλήματα χρόνιας ουλίτιδας. Άλλες πιθανές αιτίες που συμβάλλουν στην αφύσικη διόγκωση των ούλων είναι η γενετική προδιάθεση, η χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, αντιϋπερτασικών, αντισυλληπτικών, ή φαρμάκων ορμονοθεραπείας, και μερικές φορές η μακροχρόνια ορθοδοντική θεραπεία.

Η ουλοπλαστική χρησιμοποιείται και σε περιπτώσεις που πράγματι τα δόντια είναι αφύσικα μικρά. Σε αυτή την περίπτωση αφαιρείται λίγος ουλικός ιστός απο τη βάση του δοντιού έτσι ώστε αυτό να φαίνεται μεγαλύτερο. Η τεχνική είναι γνωστή σαν “επιμήκυνση μύλης”.

Πώς γίνεται η Ουλοπλαστική;

Η ουλοπλαστική θεραπεία ξεκινά συνήθως με ουλεκτομές που γίνονται από τον οδοντίατρο, συνήθως περιοδοντολόγο, αφού μουδιάσει τα ούλα του ασθενούς με τη χρήση ενός τοπικού αναισθητικού. Ο υπερβάλλων ιστός των ούλων αφαιρείται με τη χρήση χειρουργικού νυστεριού, ηλεκτροτόμου, ή με τη χρήση laser.

Μετά απο μία ουλεκτομή (ανεξάρτητα απο την αιτία για την οποία έγινε) τα όρια του υπόλοιπου ιστού των ούλων φαίνονται χοντρά και η διαμόρφωση τους γύρω απο το δόντι δείχνει αφύσικη. Τα ούλα πρέπει να λεπταίνουν σταδιακά καθώς πλησιάζουν και περιβάλλουν το δόντι. Αυτό επιτυγχάνεται με τη δεύτερη μορφή της ουλοπλαστικής θεραπείας, που έχει σαν στόχο να δώσει μια πιό φυσική εμφάνιση στα όρια των ούλων στα σημεία επαφής τους με τα δόντια. Για αυτό το λόγο η ουλοπλαστική για τη βελτίωση ή αποκατάσταση της εμφάνισης ενός ασθενούς είναι απαραίτητη μετά απο σχεδόν κάθε περίπτωση ουλεκτομής, ακόμη και αν αυτή έγινε λόγω θεραπευτικής και όχι αισθητικής αιτιολογίας (πχ. για θεραπεία ουλίτιδας, υποουλικό σφράγισμα ή διευκόλυνση τοποθέτησης ακίνητης προσθετικής εργασίας όπως μιά στεφάνη). Το σχήμα των ούλων διαμορφώνεται (συνήθως με μιά κλίση περίπου 45 μοιρών σε σχέση με την επιφάνεια των δοντιών) χρησιμοποιώντας είτε ειδικά νυστέρια είτε laser.